Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    craftytam's Avatar
    craftytam is online now *GingerBread Girl*
    *GingerScraps Site Creative Team
    *Scrapping Survivor - Lost At Sea {Staff} WINNER!

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    La Habra, CA
    Posts
    3,342
    Post Thanks / Like

    Default Merging Layers in PSE

    I hope I can make this question make sense!! LOL!

    I'm working with a double-page template with a lot of papers. I want to keep it as a double page.

    I read that I can merge the paper with the template pieces to make the file smaller. (the whole page is currently at 2.40G and I'm not done!)

    So, this is what I've done:

    Add paper & clip to template piece (in this case it's a frame)

    In the Layers Panel - Choose both layers & right click - then choose "Merge Layers"

    When I do this, the entire thing disappears!!

    What am I doing wrong????

    Thanks for any help!




  2. #2
    Colleen's Avatar
    Colleen is offline *GingerBread Lady*
    *Designer: Dear Friends Designs
    *Lead GingerBread Girl*
    *GingerScraps Site Creative Team

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    The Summers are too Quick, Minnesota
    Posts
    6,369
    Post Thanks / Like

    Default Re: Merging Layers in PSE

    I have CS5, so I can't be much help. However, when I merge my two (or more) layers in CS5 (I use the keyboard shortcut), the two layers merge, and I can still see them.

    I hope someone can help you figure it out. Merging layers is something I use every time I create a layout or template!



  3. Likes craftytam, dodgeladee liked this post
  4. #3
    craftytam's Avatar
    craftytam is online now *GingerBread Girl*
    *GingerScraps Site Creative Team
    *Scrapping Survivor - Lost At Sea {Staff} WINNER!

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    La Habra, CA
    Posts
    3,342
    Post Thanks / Like

    Default Re: Merging Layers in PSE

    Thanks, Colleen!! I know I should be able to do it! Hopefully someone can figure out what I'm doing wrong




  5. #4

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Northern California U.S.A
    Posts
    7,059
    Post Thanks / Like

    Default Re: Merging Layers in PSE

    Well that is odd!
    I also use CS, and that has never happened to me. I merge layers the whole constantly.
    Have you tried using the keyboard shortcut?
    Look up what the keyboard shortcut is for merging layers in your version PSE and try that.

  6. #5
    Colleen's Avatar
    Colleen is offline *GingerBread Lady*
    *Designer: Dear Friends Designs
    *Lead GingerBread Girl*
    *GingerScraps Site Creative Team

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    The Summers are too Quick, Minnesota
    Posts
    6,369
    Post Thanks / Like

    Default Re: Merging Layers in PSE

    Have you tried shutting down PSE or restarting your computer? Maybe there's just a glitch and that will help fix it! I know sometimes that's all it takes. lol



  7. #6
    craftytam's Avatar
    craftytam is online now *GingerBread Girl*
    *GingerScraps Site Creative Team
    *Scrapping Survivor - Lost At Sea {Staff} WINNER!

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    La Habra, CA
    Posts
    3,342
    Post Thanks / Like

    Default Re: Merging Layers in PSE

    Quote Originally Posted by GingerScraps View Post
    Well that is odd!
    I also use CS, and that has never happened to me. I merge layers the whole constantly.
    Have you tried using the keyboard shortcut?
    Look up what the keyboard shortcut is for merging layers in your version PSE and try that.
    Thanks, Ginger! I tried this, but had the same issue.




  8. #7

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Northern California U.S.A
    Posts
    7,059
    Post Thanks / Like

    Default Re: Merging Layers in PSE

    Darn it :/

  9. #8
    craftytam's Avatar
    craftytam is online now *GingerBread Girl*
    *GingerScraps Site Creative Team
    *Scrapping Survivor - Lost At Sea {Staff} WINNER!

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    La Habra, CA
    Posts
    3,342
    Post Thanks / Like

    Default Re: Merging Layers in PSE

    Quote Originally Posted by Colleen View Post
    Have you tried shutting down PSE or restarting your computer? Maybe there's just a glitch and that will help fix it! I know sometimes that's all it takes. lol
    Colleen, yes, I just reopened & tried again, but got had the same issue I'm sure it's something easy...LOL!




  10. #9
    craftytam's Avatar
    craftytam is online now *GingerBread Girl*
    *GingerScraps Site Creative Team
    *Scrapping Survivor - Lost At Sea {Staff} WINNER!

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    La Habra, CA
    Posts
    3,342
    Post Thanks / Like

    Default Re: Merging Layers in PSE

    Quote Originally Posted by GingerScraps View Post
    Darn it :/
    Yep!




  11. #10

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Topeka, Kansas, United States
    Posts
    8,094
    Post Thanks / Like

    Default Re: Merging Layers in PSE

    I always go to the bottom layer and right-click "merge layers"

    Make sure the layers aren't linked (with the little infinity/paperclip/belt-buckle symbol. SOMETIMES that can cause issues.
    Smart objects also cause issues. PSE creates everything as a smart layer. Make sure the layer you're clipping isn't a smart object. I just tested with PSE 14 and I couldn't merge clipping masks when the bottom layer of the set was a smart object.
    Just right-click on that layer and hit "simplify layer"


  12. Thanks craftytam thanked for this post
    Likes craftytam liked this post
Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •